Ook voor de juridische dienstverlening is er eerst een intakegesprek.  De afgelopen 10 jaar heeft de gemeente Nijlen elke inwoner de mogelijkheid geboden om gratis juridisch advies in te winnen bij de juriste van het OCMW.

Vanaf 1 januari 2017 wordt er bij deze dienstverlening, net als bij de andere diensten van het OCMW, voortaan eerst een zogenaamd intakegesprek gevoerd. Op basis van dit kennismakingsgesprek wordt beoordeeld of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor begeleiding door het OCMW.

Als dat inderdaad het geval is, dan zal deze persoon kunnen blijven genieten van gratis eerstelijns juridische bijstand. Indien na dit gesprek blijkt dat de persoon niet tot de doelgroep van het OCMW behoort, dan wordt deze voortaan doorverwezen naar de andere mogelijkheden om kosteloos te kunnen genieten van juridische bijstand.

Deze mensen kunnen voor kosteloze juridische eerstelijnsbijstand op volgende plaatsen terecht:

- Justitiehuis Mechelen. Dagelijkse zittingen. Info: 015 43 36 11 of justitiehuis.mechelen@wvg.vlaanderen.be

- Vredegerecht van Lier en de OCMW's van Berlaar, Heist-op-den-Berg en Duffel. Maandelijkse zittingen. Info: www.baliemechelen.be/juridische-bijstand/eerste-lijnsadvies.

- De wetswinkels van Mechelen en Antwerpen. Info: www.dewetswinkel.be